Click on the balloon | Scratch game | Кликай върху балона

Време е за кодене със Скрач.
Вече научихте много и сега ще направите една простичка игра с малък код, но подходяща за празник като рожден ден!
Кликни върху балона е игра с кликане. Идеята е да кликате върху балона и с това да получавате точки. При достигане на нужния брой точки, на сцената се появява поздрав за рожден ден.
Тук ще упражните създаването и увеличаването на стойността на променлива. Ако не сте сигурни в създаването на променливи вижте тук ->.
Изберете фон - какъвто и да е, стига да е подходящ за идеята ви.
Тук имате основата за подобна игра. Може да се развихрите и да направите подобрение в нея, като направите по-добър код. В случая основният спрайт е балон, който има няколко костюма - различни цвята. Може да добавите още, ако желаете.
Балонът е с два сценарияПървият, когато се избере зелени флаг е нужен, за да нулира променливата Points, размера на балона и първия костюм. Вторият сценарий се активира със събитето When this sprite clicked. С този сценарий карате балона да нараства, да смея цвета си, с това ще се променят точките.


Създаване на спрайт Happy Birthday. Такъв в библиотеката няма да намерите. От иконката с котката изберете изображението на четката /Paint/ ще се отвори редактора на Скрач. Ако не може да си спомните как да го направите вижте тук...СПРАЙТОВЕТЕ или героите в Скрач.
 Изпозлвайте в него инструмента за писане иконката с буква "Т". Шрифответе не са много, но достатъчни за постигане на целта.



Сценарий на текста.
Надписът е изненада. Затова в началото на кода е избран да се скрие. Показва се едва, когато точките станат 10. Може да ги променяте в зависимост възрастта на рожденика. Затова изпозлвайте блока чакай докато /wait until/. Накрая изберете да се активира и музика. Имате избор от библиотеката с музика - има дори звук рожден ден.















Birthday Baloon
Успех - забавлявайте се!