Показват се публикациите с етикет външно оценяване. Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет външно оценяване. Показване на всички публикации

НВО - 2016, НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН ОЦЕНЯВАНЕ ПО ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ – решение на практическата задача "Доклад за зимните температури" HBO


МОДУЛ 2
ВАРИАНТ НА ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА
ЗА НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ – X КЛАС от 2016 г.
УСЛОВИЕ НА ЗАДАЧАТА
За тази задача са предоставени данни във файл Climate.xls, който ще намерите в ресурсите. 
Условието на задачата може да свалите от тук.

Училищен еко-клуб разполага с данни за средните месечни температури в периода 1991-2011 г. Създайте кратък доклад, базиран на предоставените данни, с оценка на тенденцията за промяна на средната годишна температура за периода 2004-2008 година.
Докладът трябва да е на една страница с размер А4, с портретна ориентация. Размерът на шрифта на текста и другите обекти в доклада се подбират така, че информацията в него да бъде добре структурирана и лесна за четене. В текста трябва да са спазени книжовноезиковите норми на българския език.
Докладът трябва да съдържа следните елементи:
·         1. Заглавие – „Доклад за зимните температури“         

     Отварете програмата MS Word. Убедете се, че документа е с портретна ориентация и добавете нужния текст като заглавие. Аз избирам размер на шрифта 20 и тип - Arial. Центрирам заглавието.

Национално външно оценяване по дигитални компетентности HBO 2015, Модул 2, решение на примерна задача – „Състезание“

НВО-2015, Модул 2 
Примерна задача – „Състезание“
За тази задача са предоставени данни и условие: изтеглете за работата си файлTochki.xls, и условието на задачата
УСЛОВИЕ НА ЗАДАЧАТА
В училище е проведено състезание по информационни технологии за учениците в VА,  VБ и VВ клас. Във файл Tochki.xls са дадени данните за точките, получени на състезанието с две задачи. Общия бал за всеки ученик се формира като сума от резултатите от двете задачи. Всички точки се закръгляват до цяло число.
Създайте справка, която отговаря на следните изисквания:
1. Представлява документ на български език от една страница с пейзажна ориентация.
Отваряме нов текстов документ на програмата MS Word.
И слагаме пейзажна ориентация от раздел Page Layout > група Page Setup > команда Orientation > избор Landscape. Листа се обръща...
2. Съдържа центрирано наименование на справката – „Справка за резултати от състезание между учениците от V клас по информационни технологии“.
Записвам заглавието на справката и го центрирам. Задавам фон на текста Times New Roman, размер 14, получерно /удебелен./.
3. Оформлението на информацията в справката под заглавието е в две колони. Текстът е с шрифт Times New Roman, размер 12 pt, 1,5 междуредие, двустранно подравнен.
Нека първо зададем на документа две колони. От раздел Page Layout > група Page Setup > команда Columns > избираме Two.
Резултата:
Заглавието остана центрирано, но се изтегли в лявата колона. Това не отговаря на условието. Има два варианта за решение на този пробелм.
Първи вариант: Решение на този проблем е да прехвърлим заглавието в текстова кутия, която лесно можем да разположим най-отгоре на документа и двете колони да не влияят.
Нека да запишем първо документа си със смислено име, за да не загубим работата си, ако спре преждевременно работата ни по независещи от нас причини. 
От раздел File > изберете Save As > в диалоговия прозорец изберете мястото, където да съхраните документа, дайте му име File name: Spravka-rezultati-systezanie; и вид Save as type: Word Document (*.docx)
Нека сега вмъкнем заглавието в текстова кутия. Маркирам текста и го изрязвам с Cut.
През раздел Insert > група Text >  команда Text Box > избирам Simple Text Box .
В документа се появи текстова кутия. 
Вътре поставям изрязания текст. Може да видите от снимката, че стана активен нов раздел Drawing Tools,  в който има възможност да работим както с текста в кутията така и с фигурата, в която е текста - в случая правоъгълник.
Текстовата кутия разполагам по нужния начин и премахвам от раздела Drawing Tools > Format >  група Shape Styles > външното очертание на фигурата Shape Outline > No Outline без очертание.
Втори вариант: По-добрият начин е след, като сме въвели заглавието от раздела Page Layout > изберете Breaks  и след това Section Breaks > командата Continuous. Така вмъкваме прекъсване на абзаца. В следващия абзац можем спокойно да зададем две колони без да се размести заглавието ни.  

Продължаваме с 4 условие: 4. Лявата колона съдържа кратко описание за справката, което включва: какво отразява, кога е проведено състезанието; общ брой на учениците; кой е класът с най-висок бал, средният бал на учениците от V клас закръглен до цяло число.
Нека въведем малко информация в документа, като за целта нужната информация може да вземем от документа, в който е условието на задачата /оцветеното в жълто/ и от екселския документ с име tochki.xls. 
Отварям и екселския документ. 
И маркирам информацията, която ще е нужна...

В текстовия документ за справката, в лявата колона записвам следното:
На 25 април 2015 се проведе състезание по информационни технологии за учениците в VА, VБ и VВ клас.
Разглеждам общия брой ученици участници в състезанието от екселския документ. От 5а са 24, от 5б са 20, от 5 в са 22. Общо 66. 
Дописвам: На състезанието се явиха 66 ученика.
Определям класа с най-висок бал. За целта работя в екселския документ.
Сумирам на всеки ученик точките от двете задачи. В клетка Е4 правя следното: записвам в полето за формули и функции =C4+D4.

Надолу по колона Е бързо разпространявам формулата с влачене на мишката от долния десен ъгъл на клетка Е4, когато показалеца на мишката стане черно кръстче, до клекта Е27 /последната клетка от таблицата за класа/
Резултата:
Същото правя и за другите класове:
Следва да определя класа с най-висок бал. Избирам клетка Е28 (1) и избирам командата за вмъкване на функции (2). Отваря се диалоговия прозорец Insert Function и в него избирам функцията Average(3), избирам ОК(4).
 Отваря се следващ диалогов прозорец Function Arguments > Average> (5) . Тук поглеждам дали областта, която е маркирана е от клетка Е4 до клетка Е27. И ОК(6).
Резултата:
Същото правим за другите класове, съответно в клетки J24  и O26

От получения резултат се вижда, че 5в клас е с най-висок бал. 
Отбележете, че усреднените точки не са цели числа. Условието е резултатите да ги представим в закръглени числа, за да определим средният бал на учениците от V клас закръглен до цяло число.
Затова в клетка Е28 (1), кликам с десен бутон на мишката и от подменюто избирам Format Cells (2), отваря се диалогов прозорец Format Cells,  и в секция Number (3) > Category - Number (4) > Decimal Places (5) правя на нула и след това ОК (6).



Правя същото и в клетки J24  и O26. Резултата:

Средният бал на всички класове е 13.
Към момента имам следния текст и форматиране в текстовия документ:
Условието на 3. Оформлението на информацията в справката под заглавието е в две колони. Текстът е с шрифт Times New Roman, размер 12 pt, 1,5 междуредие, двустранно подравнен.
Сега е момента да направя това оформление. Маркирам текста и в диалоговия прозорец Paragraph задавам следното:
5. Под описанието на справката се съдържа списък с имената на всички ученици, които имат най-висок бал.
Трябва да направя сортиране за всеки клас и да останат учениците с най-висок бал - избирам тези с 20. Отивам в екселския файл. Маркирам таблицата съдържаща данни само за 5 а клас. Активирам от раздел Date > Sort&Filter > Filter и от стрелката в клетка Е3 отварям прозореца за сортиране.  Оставям отметки само 20 и ОК. Това е само за 5а клас.

Резултатът за 5 а клас: Остават двама ученици с максимален брой точки 20.


Същото правя за 5б и 5в клас. От 5б няма ученик с бал 20, а от 5в е само един.Така лесно маркирам, копирам и пренасям тези данни в документа за справката.
Ето какво имам в него:
Забележка: Условието е да се представят учениците с най-висок бал - т.е. с 20 точки. Те са трима от всички класове.

Проверете дали сте поставили правилно текста, дали отговаря на изискванията на условие 3:  Оформлението на информацията в справката под заглавието е в две колони. Текстът е с шрифт Times New Roman, размер 12 pt, 1,5 междуредие, двустранно подравнен.
При мен всичко е ОК.
С това работата в лявата колона на справката приключи. Преминаваме в дясната колона.
6. Дясната колона съдържа диаграма, даваща възможност да се сравни средния бал за всеки клас спрямо максималния бал.
В екселския документ изнасям в нова таблица под другите, данни, които да ми помогнат да направя диаграмата.
Маркирам тази таблица и от Insert > Charts > Column > 2-D Column вмъквам диаграма
Резултата:
7. Диаграмата е центрирана в дясната колона, има заглавие и обозначения на осите.
Заради условие 7, трябва да допълним информацията в диаграмата преди да я пренесем в справката. На снимката отгоре се вижда, че с вмъкването на диаграмата се активира Chart Tools. Имено от тук ще вмъкнем заглавие на диаграмата и обозначение на осите ѝ.
Chart Tools > Design > Chart Layout > Layout 9
Резултата:
В Axis Title и Chart Title кутиите внасям необходимите имена/заглавия.
Копирам диаграмата и я разполагам в дясната колона на текстовия документ за справката. 
Отбелязвам бутона за центриране и ето резултата:
С това условия 6 и 7 са изпълнени.

8. Под диаграмата е записан анализ в текстова форма за представянето на учениците от трите класа, включващ съпоставка спрямо максималния бал и съпоставимост на резултатите между класовете.
Тук трябва да опишете по диаграмата представянето на класовете и да направите сравнение на разултите им спрямо максималния бал от 20 точки.  Ето текста, който измислих аз: "Средните балове на класовете са много близки. Учениците от VВ клас са със среден бал 14 и са с 6 точки под максималния бал. След него се нареждат VA със среден бал 13 и VБ – с 12. "
Резултата:
Проверете дали сте поставили правилно текста, дали отговаря на изискванията на условие 3:  Оформлението на информацията в справката под заглавието е в две колони. Текстът е с шрифт Times New Roman, размер 12 pt, 1,5 междуредие, двустранно подравнен.

При мен всичко е ОК.
9. Долу вдясно на втората колона е посочена дата на създаване на справката и е записан текст "Изготвил справката:.............".
Въвеждам нужната информация и я подравнявам вдясно.

Запишете справката във файл в PDF формат с име Spravka и изпратете чрез системата за оценяване.
От раздел File > команда Save As > се появява диалогов прозорец Save As > изберете мястото, където да съхраните файла и дайте име File Name: Spravka; и тип  Save as type: PDF(*.pdf). Накрая натиснете бутона Save.

Отваря се програмата Adobe Acorbat Reader и виждате резултата:
Успех!!!

Национално външно оценяване по дигитални компетентности HBO 2017, Модул 2, решение на практическата задача презентация Водопадите


Модул 2
Практическа задача (2017)
Условието може да изтеглите от тук а файла  vodopadi-info.doc от тук.

Условие на задачата 
Елка трябва да направи презентация за семинар „Любители на природата“ на тема „Водопадите“. Семинарът ще се проведе от 12 до 16 юни 2017 г. в Боровец. Тя е намерила информация на български език на сайта znam.bg, която записала  във файла vodopadi-info.doc, който ще намерите в ресурсите. Помогнете на Елка да подготви презентация, която да отговаря на следните изисквания:
I. Презентацията да съдържа 5 слайда, като първият е уводен, а последният е заключителен.
II. Дизайнът на избрания шаблон за презентацията да отговаря на темата и да бъде делови, без вмъкване на допълнителни изображения.
III. Уводният слайд да съдържа:
Заглавието на темата;
Наименованието на семинара, на който ще бъде представена презентацията;
Периода, в който се провежда семинара и мястото;
Автора на презентацията: Елка Иванова, ученичка в СУ „Иван Вазов“.
Стартирайте програмата POWER POINT от старт менюто и в офис пакета я намерете.
Виждате стартовия екран с един слайд, който е от тип заглавен.
Първо давам File->Save As на документа и му давам смислено име в папка по избор. Винаги работете, така, за да се предпазите, ако нещо се случи и програмата ви бъде прекъсната поради една или друга причина. Съвет - периодично натискайте бутона Save.
В този слайд трябва да разположим текста, който ни е указан в тази задача: Уводния слайд...
Името на презентацията е: Водопади,
семинара е на тема: "Любители на природата"
периода: е 12 до 16 юни 2017 г. в Боровец.
Автор на презентацията: Елка Иванова, ученичка в СУ „Иван Вазов“.
Ето грубо как пренасям тези данни в първия слайд:
Сега ще изчистим ненужния текст и ще променим малко стила му. Във втората кутия текста го правим черен и разширяваме малко кутията.
Нека изберем дизайна на презентацията, което става от раздел Design 
Задавайки още в началото дизайна, всичко, което ще въведете от тук натам в следващите слайдове, ще приема веднага форматиранията идващи от него.
Избирам Waveform.
Избирам от текстовата кутия съдържаща "Водопадите" и избирам нов дизайн от WordArt Style.

IV. Вторият слайд да има заглавие „Водопадите в България“ и да съдържа таблица с три колони. Заглавията на колоните са: „Водопад“, „Планина“ и „Височина“. Таблицата да съдържа информация за водопадите в България, представени в таблицата и в текста в ресурсния файл.
Време е за втория слайд. От раздел Home(1), група  Slides , стрелката при командата New Slide(2)  избирам Title and Content(3).
Резултата:
В този слайд в заглавната лента въвеждам  Водопадите в България и вмъквам таблица от командния бутон за таблица, който се вижда на снимката отдолу (1). В отворилия се диалогов прозорец Insert Table за таблицата определям броя на колоните и редовете. В случая давам 3 колони и 9 реда.(2) Натискам ОК.
Резултата:
 В заглавната лента на първи ред от таблицата, въвеждам подред в колоните следното: „Водопад“, „Планина“ и „Височина“. Разлгеждам файла съдържащ инфомация за водопадите: vodopadi-info.doc

От този файл по колони пренасям информацията от  vodopadi-info.doc  колона ИМЕ пренасям в презентацията  колона Водопад,; от vodopadi-info.doc колона Местоположение пренасям с копиране в презентацията в колона Планина и  от vodopadi-info.doc колона Височина на пада  пренасям в презентацията в колона Височина. Поглеждам под таблицата в документа vodopadi-info.doc информацията и виждам, че имам още един български водопад, който не включен отгоре. Това е Боянския водопад. Ако е нужно ивмъквам най-отдлу в таблицата в презентацията още един реди и прехвърлям информацията за този водопад.
Разширявам колоните и в последен ред добавям и данните за Боянския водопад, който е само като текст в текстовия документ.

Ето крайния резултат за слайд 2 от презентацията.

С това работата по слайд 2 е готова.
V. Третият слайд да съдържа центрирана на слайда диаграма, сравняваща височината на пада на водопадите Райско пръскало, Боянски водопад и Ниагарски водопад (в САЩ). Диаграмата да има заглавие „Най-популярните водопади“, което е разположено горе центрирано в площта на диаграмата. Да бъдат обозначени имената на водопадите и височината им.
От раздел Home, група  Slides , стрелката при командата New Slide избирам Blank.
Диаграмата ще я подготвя  на програмата MS Excel, затова избрах за 3 слайд празна бланка.

Извличам информацията от документа с информация за трите водопада /за по-лесно ги маркирам с жълто/ и ги поставям в екселския документ.
Ето какво имам в екселския документ.

Маркирам областта от клетка А1 до В4 и през раздел Insert -> Charts>Column ->2D Column избирам типа диаграма.

Имам следната вмъкната диаграма:

Нямам име на даиграмата, имена на осите. Затова през Chart Tools -> Design > Chart Layout избирам: Layout 9.
Вмъквам нужните текстове в кутиите за заглавие на диаграмата и на осите.
В Chart Area, кутията в която се вижда Series 1, я изтривам.
За да се вижда на всеки водопад височината използвам от Chart Tools > Layout > Labels > Data Labels > Outside End
Така над колоните в диаграмата за всеки водопад, се появи неговата височина:
Маркирам диаграмата, като кликам в най-външната ѝ област, копирам и я поставям в слайд 3 от презентацията изпозлвайки опцията за поставяне Use Destination Them & Embed Workbook (H).
Уголемявам диаграмата, шрифта на заглавието ѝ и осите ѝ. Ако е необходимо разполагам текстовиите кутии така че да не се припокриват с друг текст. Ето крайния резултат:


VI. Четвъртият слайд да съдържа номериран списък с имената на 5-те най-високи водопада в България, в намаляващ ред на тяхната височина. Списъкът да е подравнен вляво и центриран в слайда. Заглавието на слайда да бъде „Петте най-високи водопада в България“.
Вмъквам 4 слайд, по познатия от предните слайдове начин. Сега е от тип Title and Content.
Записвам заглавието на слайда Петте най-високи водопада в България. От vodopadi-info.doc документ виждам че водопадите са подредени по височина и ги прехвърлям в слайда.

Списъкът да е номериран:
Списъкът да е подравнен вляво е изпълнено. Условието текстовата кутия със списъка да се сложи центрирано в слайда, става като намаля размера на кутията и я разположа в центъра на слайда с изтегляне. Резултата:

VII. Заключителният слайд да съдържа центрирано:
Текста: „Благодаря за вниманието!“
Електронен адрес за връзка с автора: e.ivanova@uchilishte.bg
Вмъкваме последния слайд. Избирам да е от типа Title Slide.
Вмъквам в горната текстова кутия Благодаря за вниманието, в долната Електронен адрес за връзка с автора: e.ivanova@uchilishte.bg

С това презентацията от пет слайда е готова. Послената задача от условието:
Запишете документа във файл в pdf формат с име Vodopadi и го изпратете чрез системата за оценяване.
От раздела File, команда Save As, в отворилия се диалогов прозорец Save As, в име на файла File name: Vodopadi, в тип на файла Save as type: PDF(*.pdf).

Така стои pdf - файла в папката, в която е записан:
Отварям документа в Adobe Acrobat Reader:


Успех!