Българска шевица със Скрач | Bulgarian embroidery with Scratch

В основата на българската шевица стои т.нар кръстат бод. Трябва да се направят два бода, които се преплитат в Х. В програмата Скрач, също стои в основата изрисуването на Х, но в 4 стъпки.

В този урок се използват собствени блокове и алгоритъм за създаване на по-сложен код. Подходящ за 5-6 клас ученици по предмета КМИТ.

Вижте клипа и алгоритъма на бода.

Тук е направен кратък код, който включва собствен блок от розовата група Моите блокове / My Blocks. 
Собсвеният блок носи името Дефинирай Draw-X. Дефиниран е със следните блокове: Блок за цикъл, който се повтаря 4 пъти; Блок Молив долу; Блок завърти се наляво с 45°; Умишлено между блоковете в цикъла е вмъкнат блок изчакай 1 секунда, за да се вижда ясно движението на иглата. Следва блок за движение - премести се с 60 стъпки; изчакай 1 сек ; премести се с -60 стъпки (т.е. да се върне с 60 стъпки назад); изчакай 1 сек.; завърти се с  45°; изчакай 1 сек; последният блок - молив горе.
Основният код на иглата:
Блок за събития - стартирай когато зелен флаг е щракнат; блок от групата Външност - покажи се; блок за позиция - отиди до х: 0 у; -40 позиция; обърни се в посока 90° ; блокове от група на молива: изтрий всичко; направи цвета на молива ( в случая лилав); направи дебелина на молива (4); следва собствения блок, който дефинирахме в предната стъпка: Draw-X

Следва оснoвния код на програмата.
Спрайтовете-герои са две игли - червена и зелена игла.
За всеки герой първо дефинирайте по подходящ начин собствените блокове. В крайна сметка, дори и с тях кода и на двете игли е много дълъг. Ако желаете може да създадете повече игли и да разделите кода между тях. 
Споделяме кода и за двете игли:
Червена игла:

Пълен код на спрайт Red_Igla
Зелена игла:

Пълен код на спрайт Green_Igla
В този код е показана само една от безбройните възможности да създадете уникана шевица, позовавайки се на основния алгоритъм.

Резултатът и изпълнението в Скрач:

Успех!