Какво знаем за пчелите | Bees

Темата е предназначена за ученици 4-8 клас по Проект "Приобщаващо образование" с Тематично направление " Екологично образование и здравословен начин на живот"

20 май - Световен ден на пчелите.
    Обявен е за първи път през декември 2017-та година с резолюция на ООН. Целта на отбелязването на този ден е по-широкото информиране на човечеството за огромното значение на пчелите и продуктите, които те по естествен път произвеждат.
    От съществено значение е и поставянето на постоянен дневен ред на въпросите свързани с опазването и защитата на пчелите, които благодарение на бързо развиващото се промишлено земеделие и нуждите му от химически обработки свързани с производстото, застрашават популацията на пчелите, които от своя страна осигуряват така необходимия процес на опрашване за осъществяване на земеделието в много сектори. Намаляването на броя на пчелите може да ни лиши от зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, а приноса за здравето на човека, консумирайки пчелните продукти е напълно незаменим по важност. До 90% от земеделските продукти, които консумираме се произвеждат именно от опрашването на пчелите.
    Предложението за обявяване на Ден на пчелите е депозирано от Словения. Две са причините месец май да бъде избран за световен ден на пчелите. Едната е свързана с най-активния период на пчелите, а именно тяхното роене. Роенето е естествения начин на репродукция на насекомите. Другата причина е свързана с рождения ден на един от пионерите на съвременното пчеларство – Антон Янша (1734-1773). Той е и първият учител по пчеларство в света.

Bee 1

Пчелите / Bees

Bee cards