10 клас Национално външно оценяване, дигитални компетентности, HBO 2019 modul 2

ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА В МОДУЛ 2 ЗА ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ – X КЛАС, 2019 година

Училищен клуб по изкуства разполага с данни за прожектираните филми по области в България за периода 2012 г. – 2017 г. Данните за всяка година са предоставени на отделен лист в електронна таблица Culture.xls, която ще намерите в ресурсите. На всеки лист за съответната година са дадени общо за страната и по области: брой филми, брой прожекции, брой зрители в хил. и приходи от билети в хил. лв. Данните са от http://www.nsi.bg.

За този модул е нужен екселски файл, който може да свалите от тук>>

При правилна работа ще получите този резултат.
Проследете и изпълнете последователно задачите от това задание.

Изгответе документ, който да отговаря на следните изисквания: 

1 задача. Документът да се състои от една страница с размер А4, портретна ориентация и полета: отгоре – 2 см, отдолу – 1 см, отляво – 3 см и отдясно – 1,5 см.

В нашия случай работим с инчове, т.к. така е настроен MS Word на компютъра. Проверихме, инчовете да съответсват на см, които се искат в заданието.


2 задача. Да съдържа заглавие „Прожектирани филми в България“, което е центрирано, с шрифт Times New Roman, размер 18 pt, получерно (Bold), разстояние след заглавието 12 pt.

3 задача. Под заглавието поставете таблица, която да е с широчината на страницата, да съдържа четири колони и заглавен ред над четирите колони с текст „Обобщени данни за прожекциите“. Данните в таблицата да са центрирани, с шрифт Times New Roman, размер 14 pt. Заглавията на колоните са: Година, Брой прожекции, Приходи от билети в лв. и Среден приход от прожекция в лв. Таблицата да съдържа редове за всяка от годините (2012-2017) и необходимата информация за всяка колона, като средните стойности се закръглят до цяло число.

Тази задача я разбиваме на части.

1 част. Вмъкване на таблица с 4 колони и два реда.

2 част. Сливане на клетките в една на първия ред.

3 част. Въвеждаме и форматираме текста в таблицата, като поставяме 0 pt за абзаците преди и след, т.к се пазят тези от точка 2.
4 част. Вмъкване на останалите редове в таблицата.
5 част. Взимане на данни от екселския документ, прикачен към това задание, по години. Първо данните от клети С5, където се пресичат ред 5 "Общо за страната" с колона С  "Прожекции -бр.".
6 част. Взимане на данни от екселския документ, прикачен към това задание, по години. Приходи от билети - хил.лв.
7 част. Намиране на средния приход от прожекция, за всяка година. Показваме как е за 2012 и 2013 години. Аналогично е за останалите.
4 задача. В документа, след таблицата запишете като заглавие „Петте области с най-високи приходи от прожекции за 2017 г.“, което да бъде центрирано, форматирано с шрифт Arial, размер 14 pt, получерно (Bold), разстояние преди него 36 pt и след него 18 pt.
5 задача. Под заглавието като номериран списък представете 5-те области с най-висок приход от прожекции за 2017 г. подредени в намаляващ ред на приходите им. Списъкът да включва името на областта и размера на приходите в хил. лв.
За изпълнението на тази задача изпозлваме екселския документ. За по-лесно използваме опцията за сортиране. Работим с данните от 2017, т.к. така е по задание.Първо изберете иконата Sort&Filter > Filter. 
След това в колона Приходи от билети-хил.лв. избираме сортиране от по-голямо към по-малко.

Така виждаме кои са 5-те градове / области с най-големи приходи за 2017.
Прехвърляме един по един в текстовия документ. Внимавайте с изискването "размера на приходите в хил. лв."
6 задача. Списъкът да бъде: подравнен вляво, разстояние между редовете – 1,5, форматиран с шрифт Arial, размер 12 pt. 
7 задача. Създайте диаграма, показваща съотношението на броя на зрителите от област София (столица) за периода от 2012 г. до 2017 г. към общия брой зрители от другите области за същия период. Поставете заглавие „Съотношение на броя зрители от област София (столица) към общия брой от другите области“ и покажете процентното съотношение.

Тази задача ще я разбием на части, за да проследите изпълнението ѝ.

1 част. Създайте си нов лист в същие документ, в който да изградите диаграмата. В него направете таблица, с нужните данни. Вземете от всяка година данните за София-столица и за Други области.
2 част. Сумирайте данните от двата реда.

3 част. В съседната колона намерете и представете резултатите в %.

4 част. Прехвърлете нужните данни, с които ще изградите диаграмата. Ние ги прехърлихме отдолу.

5 част. Нека е маркирана цялата долна таблица, както го виждате на горната снимка.
От Insert изберете подходяща диаграма. Показваме, тази която ние избрахме.
8 задача. Диаграмата да бъде поставена след номерирания списък, да бъде центрирана, със заглавие поставено отгоре и легенда – отдясно.
Легендата да е отдясно и заглавие-отгоре

Може да форматирате всеки елемент от диаграмата

Прехърляне на диаграмата в текстовия документ и центриране. Опцията за поставяне, която избрахме виждате на снимката. Идеята е да се запази форматирането от ексела и да има връзка към този документТака се прави, ако след време се нанасят корекции в екселската таблица, те да се отразят на диаграмата и в текстовия документ. 
9 задача. Запишете документа във файл в pdf формат с име Cinema и го изпратете чрез системата за оценяване.

С това работата ви приключи. 
Слагаме връзка към нашето решение в Word и екселската таблица с нашата работа в нея.
3. Текстовия документ с решението на задачата в WORD>>.

Смятаме, че ще за вас ще бъде полезно: