Задание 6 клас на MS Word, КМИТ / Дял: Компютърна текстообработка

Задание по ИТ – 6 клас

Дял: Компютърна текстообработка

1. Създайте нов документ в MS Word. Задайте му име в работната си папка Zadanie-IT-Word-6klas-ИмеПрезиме.

2. Задайте размер (Size) на страницата А5. (ако нямате този размер оставете размер А4).

3. Задайте ориентация (Oriantation) Портрет.

4. Копирайте текста, който виждате в жълто. Махнете жълтия фон.

Проект: „Безопасни университети: Разработване на онлайн платформа за безопасни и добре подготвени университети“

Поради климатичните промени в бъдеще могат да се очакват по-чести екстремни събития като наводнения, суши, студени вълни и топлинни вълни. Когато се случи бедствие, младежите са сред най-уязвимите. Макар образователните институции да имат законови задължения да се подготвят за бедствия, намаляването на риска от бедствия и безопасността на университетита често не се изпълняват достатъчно добре. Освен това, лични и междуличностни умения („умения за живот“ или „меки умения“) на учениците трябва да се насърчават в ранна възраст.

Цели и задачи

- Подобряване на знанията и компетентността на младежите в началните университети и в детските градини относно училищната безопасност, намаляване на риска от бедствия и оказване на първа помощ, както и как да се справят със стресови ситуации;

- Развитие на капацитета и повишаване на професионалното образование на учителите от началните университети и детските градини по отношение на намаляване на риска от бедствия и оказване на първа помощ;

- Повишаване на социалната и екологичната отговорност на образователните институции чрез застъпничество за включване и прилагане на училищната безопасност, намаляване на риска от бедствия и първа помощ в националните уредба.

„Младежите научиха как да реагират в трудни ситуации и как да помагат на други хора, именно това са важните житейски умения“ – Директор на училище от Австрия, работещо по проекта.

5. Дайте размер на наборното поле на страницата (Margins) с бели полета: ляво-1,3 см и дясно, горе и отдолу – 1 см. (Забележка: Ако работите с размер на страницата А4 задайте следните полета - ляво-5 см и дясно, горе и отдолу – 4 см

6. Направете фонт на шрифта Arial, рамер 12 pt.

7. Задайте на заглавието Проект: „Безопасни университети: Разработване на онлайн платформа за безопасни и добре подготвени университети“ размер 14, удебелете/Bold и го центрирайте.

8. Думата "Проект" в заглавието оставете в самостоятелен ред на най-отгоре на документа. Задайте всички букви да са главни (UPPERCASE). Оставете след него разстояние/Spacing от 12 пункта. Помогнете си с панела за параграф.

9. Задайте подравняване на текста от двете страни (Justify) в първия абзац, под заглавието.

10. Удебелете /Bold и текста: Цели и задачи .

11. Думата университети в текста, заменете с думата – училища, използвайки инструмента Find and Replace.

Заменете думата младежите с децата.

12. В последния абзац текста в кавичките „Младежите научиха как да реагират в трудни ситуации и как да помагат на други хора, именно това са важните житейски умения“, направете да е наклонен /Italic/ и му дайте син цвят.

13. Вмъкнете две изображения в текста:

Първото изображение - логото на Червения кръст непосредствено под заглавието. (Ако го нямате на вашия компютър, свалете го от изображението отдолу).



Центрирайте го и го преоразмерете, ако е необходимо.

Второто изображение – преди второто тире - Развитие на капацитета….Да застане вляво от този абзац. 

Преоразмерете го, така че текста да мине от дясната страна на изображението.

14. Вмъкнете разделител за страница/Page Break/ преди текста Цели и задачи.

15. Вмъкнете номериране на страниците. 

Очакваният резултат от вас за размер на страница А5 е:


Очакваният резултат от вас за размер на страница А4 е: