HTML5 img, anchor elements, src, alt, href, id attributes

 Урок 9. Add Images to Your Website връзка>>

Можете да добавяте изображения към уебсайта си, като използвате елемента img, и да посочите URL адреса на конкретно изображение с помощта на атрибута src. Пример за това:

<img src="https://www.freecatphotoapp.com/your-image.jpg">

Имайте предвид, че img елементите са самозатварящи се. Всички img елементи трябва да имат alt атрибут. Текстът в атрибут alt се използва за екранни четци за подобряване на достъпността и се показва, ако изображението не успее да се зареди.

Забележка: Ако изображението е чисто декоративно, използването на празен атрибут alt е най-добрата практика.

В идеалния случай атрибутът alt не трябва да съдържа специални знаци, освен ако не е необходимо.

Нека добавим атрибут alt към нашия img елемент:

<img src="https://www.freecatphotoapp.com/your-image.jpg" alt="A business cat wearing a necktie.">

Това води до появата на изображението:

A business cat wearing a necktie.

Задачата ви: Нека се опитаме да добавим изображение към нашия уебсайт:

В рамките на съществуващия основен елемент поставете елемент img преди съществуващите p елементи. Задайте атрибута src, така че да сочи към URL адреса https://cdn.freecodecamp.org/curriculum/cat-photo-app/relaxing-cat.jpg

И накрая, не забравяйте да дадете на вашия img елемент alt атрибут с приложим текст.


Урок 10. Link to External Pages with Anchor Elements

Можете да използвате a (anchor) елементи за връзка към съдържание извън вашата уеб страница. a елементите се нуждаят от уеб адрес на местоназначение, наречен href атрибут. Те също се нуждаят от текст на котва. Ето един пример:

<a href="https://www.freecodecamp.org">this links to freecodecamp.org</a>

След това вашият браузър ще покаже текста, this links to freecodecamp.org като връзка, която можете да щракнете. И тази връзка ще ви отведе на уеб адреса https://www.freecodecamp.org.

Задачата ви: Създайте а елемент, който се свързва към https://www.freecatphotoapp.com и има "котешки снимки" като anchor текст.


Урок 11. Link to Internal Sections of a Page with Anchor Elements

a (anchor) елементите могат също да се използват за създаване на вътрешни връзки за прескачане към различни секции в рамките на една уеб страница. 

За да създадете вътрешна връзка, присвоявате на href атрибута връзката към символ #  плюс стойността на атрибута id за елемента, към който искате да свържете вътрешно, обикновено по-надолу по страницата. След това трябва да добавите същия атрибут id към елемента, към който се свързвате. Идентификаторът id е атрибут, който уникално описва даден елемент.

Пример за вътрешна anchor връзка и нейния целеви (target) елемент:

<a href="#contacts-header">Contacts</a>

...

<h2 id="contacts-header">Contacts</h2>

Когато потребителите щракнат върху връзката Contacts, те ще бъдат отведени в секцията на уеб страницата със заглавния елемент Contacts.

Задачата ви: Променете външната си връзка към вътрешна, като промените атрибута href на #footer и текста от cat photos на Jump to Bottom.

Премахнете атрибута target="_blank" от anchor tag, тъй като това кара свързаният документ да се отвори в нов раздел на прозореца.

След това добавете атрибут id със стойност на долен колонтитул към елемента <footer> в долната част на страницата.


Урок 12. Nest an Anchor Element within a Paragraph връзка>>

Можете да вмъквате връзки в други текстови елементи.

<p> Here's a <a target="_blank" href="https://www.freecodecamp.org"> link to www.freecodecamp.org</a> for you to follow. </p>

Нека да опишем примера. Нормалният текст е обвит в елемента p<p> Here's a ... for you to follow. </p>

Следва anchor element <a> (който изисква и затварящ таг </a>): <a> ... </a>

target е anchor tag атрибут, който указва къде да се отвори връзката. Стойността _blank указва за отваряне на връзката в нов раздел. href е anchor атрибут, който съдържа URL адреса на връзката: <a href="https://www.freecodecamp.org" target="_blank"> ... </a>

Текста link to www.freecodecamp.org, вътре в a елемента се нарича anchor text, и показва връзката, която трябва да се избере: <a href=" ... " target="...">link to freecodecamp.org</a>

Задачата ви: Вложете съществуващия елемент a в нов елемент p. Не създавайте нов anchor tag. Новият параграф трябва да има текст, който гласи View more cat photos, където cat photos e връзка, а останалото е обикновен текст.


Урок 13. Make Dead Links Using the Hash Symbol

Понякога искате да добавите елементи към вашия уебсайт, преди да знаете къде ще се свързват. Това също е удобно, когато променяте поведението на връзка с помощта на JavaScript, за което ще учите по-късно. 
Текущата стойност на атрибута href е връзка, която сочи към "https://www.freecatphotoapp.com". Задачата ви: Заменете стойността на атрибута href с #, известен също като хаш символ, за да създадете мъртва връзка. Например: href="#".

Урок 14. Turn an Image into a Link

Можете да направите елементи във връзки, като ги вложите в a елемент.

Вложете вашето изображение в елемент. Ето един пример:

<a href="#"><img src="https://cdn.freecodecamp.org/curriculum/cat-photo-app/relaxing-cat.jpg" alt="Three kittens running towards the camera.">< /a>

Не забравяйте да използвате # като свойство на вашия  href елемент, за да го превърнете в мъртва връзка. Поставете съществуващия елемент на изображението в a (anchor) елемент.

След като направите това, задръжте курсора на мишката върху изображението си. Нормалният показалец на вашия курсор трябва да стане показалец за щракване върху връзката. Снимката вече е връзка.


Към съдържанието на темите: Responsive Web Design>>