Презентация: "Санитари на почвите" / Soil sanitarian

Санитари на почвите са различни многогодишни растения, дървета и храсти.

Ясеновото дърво се отличава с бърз растеж още в млада възраст. Особено добре вирее край влажните долини, върху почви, богати на минерални вещества.

 

Клена - доста е издръжливо на студове, суша и болести, но все пак се развива най-добре на добре осветени терени с леки, дренирани почви.

 

Люляк - разпространен е в по-голямата част от Европа. Отглежда се като декоративно дърво. Достига на височина 15-25 m и дебелина на стъблото 1 m.

 

Бялата черница не е претенциозна откъм почви, върху които расте. Оптимално видът се развива в по-плодородни почви, които са богати на пясък.

 

Кестените са род от осем или девет вида дървета и храсти от семейството на бука. Живеят естествено в райони с топъл умерен климат на Северното полукълбо.

 

Топола - срещат се в топлите и ниски части на страната, и то винаги край реките. Обичат песъчливите и каменливи почви. Растат много бързо и живеят до около 400 години.

 

Лен - е род едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти от семейство Ленови Културният лен се отглежда като влакнодайно и маслодайно растение. Познати са следните разновидности - влакнодаен, маслодаен, междинен, планински и полу - зимен.

 

Овес - е род едногодишни и многогодишни тревисти растения от семейство житни. Около 70 вида, от които в България растат 4 вида.

 

Пшеницата е основното хлебно растение в света. С пшеничен хляб се храни 70% от човечеството. Културата е разпространена по цялото земно кълбо.

 

Грахът е студоустойчив и се сади в началото на пролетта след преминаване на зимното замръзване на почвата.

 

Фасул - родината му е Южна Америка, но може да се отглежда практически навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб.

 

Захарното цвекло е основната култура за производство на захар в страните с умерен климат, така както захарната тръстика е основна за страните в тропическите райони на света. Около 40% от световното производство на захар се добива от кореноплодните на захарното цвекло.

 

Рапицата е растение с ярко жълти цветове, което се отглежда и култивира масово по света. Основните и приложения са за фураж, производство на растително масло и биодизел.

 

Лавандула е род растение от семейство Устноцветни. Името най-често се използва за видовете, отглеждани като билки или за украшение. Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина.