ИЗКУСТВОТО ДА БЪДЕМ КРАСИВИ – ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС, 2 част | THE ART OF BEING BEAUTIFUL

През “Тъмните векове” на Средновековието църквата – и западната, и източната, заклеймявала яростно разкрасяването на тялото като дяволско изкушение. Това обаче не пречело на аристокрацията да се облича разкошно и да устройва шумни празненства.
Феодалният строй направил потомствените благородници богати и жадни за развлечения и тук козметиката отново била повикана на помощ, макар, че този път ролята й била слугинска...

За пръв път парфюмите са били използвани от египтяните преди повече от 3 000 години. Те предали своите знания на гърците и римляните. В началото на 13 век, Кръстоносците пренесли парфюма със себе си, така че през 16 век, парфюмът добил популярност в цяла Европа.

Използването на парфюм достига своя връх в двора на Луи XIV във Франция, която остава една от най-големите страни - производители на аромати в света.

Наполеон обичал одеколоните и всеки ден използвал по 1-2 флакона. Шишенцето с ароматна течност затъквал в ботуша си.

Сега се развиват много нови технологии за производство на парфюми, позволяващи създаването на нови аромати, за които преди дори не сме мечтали. В резултат на това бързо се увеличава броят на новите аромати излизащи на пазара, появяват се и множество различни и вълнуващи тенденции в областта на парфюмерията.

Натуралните етерични масла са природни екстракти получени от различните части на растенията – листа, плодове, стебла и корени чрез дестилация. В тях се съдържа голямо количество биологично активни вещества. Всяко етерично масло има уникален ароматичен букет и притежава определени лечебни свойства.

Влиянието на ароматите върху психическото и физическото състояние на човека е известно от древни времена. Първите достоверни сведения за извличането на етерични масла от растения са открити в шумерска клинописна глинена плочка датирана към 5000-на година преди новата ера .

Според някои биолози паметта и ароматът са преплетени, защото обонянието е пряко свързано с мембичната система – центъра на емоциите е мозъка. Никое друго сетиво няма подобен непосредствен допир до нея.

Ценни сведения за лечебните свойства на етеричните масла са достигнали до нас от знаменити учени от древността като Гален, Плутарх, Анакреон, Диоскорид. Трудовете им станали основа на европейската медицина и фармакология и съдържат множество описания на етерични масла с техните лечебни свойства.

Някои често използвани етерични масла

РОЗА
Антидепресант, антисептик, дей-ства леко успокояващо, подходящо при женски проблеми, импотен-тност, безсъние и нервност.
Една от прочутите рози сред гърци и римляни е известната Rosa gallica. У нас тя се отглежда в дворните градини повече от 300 години. В България е известна с името Казанлъшка роза. Розовото масло, получено от нея, се смята за най – съвършеният натурален ароматичен продукт.
За производството на 1 килограм розово масло са нужни около 1000 розови цвята.
роза

ЖАСМИН
Повишава настроението, подходящо при страх, стрес, депресия. Повишава умствените способности, стимулира защитните сили на организма. Силен афродизиак, успокоява възпалената и раздразнена кожа .
За получаването на 1 килограм жасминов концентрат са необходими 5 милиона цветчета.
жасмин

ЛАВАНДУЛА
Добър антисептик, за укрепване на имунната система, успокоява и нормализира организма, помага при бактериални и гъбични инфекции, облекчава депресията, намалява възпалението, подходящо при акне, изгаряне, екзема, кожни проблеми, нарушения на съня и стрес.
лавандула

БЕРГАМОТ
Балансиращо масло, премахва меланхолията и депресията.
Внимание: това масло увеличава чувствителността към слънце.
Не го използвайте, ако ще бъдете дълго време на открито.
бергамот

БЯЛ РАВНЕЦ
Със силно изразено противовъзпалително спазмолитично и антитоксично действие, активно при главоболие и мигрена, умствено и телесно изтощение, гъбички, колики, подхранва косата, подобрява храносмилането и понижава кръвното налягане.
бял равнец

ЛАЙКА
Притежава силно противовъзпалително, болкоуспокояващо действие, повишава еластичността на кожата, против целулит, засилва съпротивителните сили на организма, отлично при главоболие.
лайка

ПОРТОКАЛ
Балансира емоциите, подобрява настроението, има спазмолитични и регенеративни свойства.
Внимание: това масло увеличава чувствителността към слънце.
Не го използвайте, ако ще бъдете дълго време на открито.
портокал

ЗДРАВЕЦ
Антидепресант, помага при диабет, действа антисептично, балансира хормоните, нормализира и балансира кръвното налягане, леко успокоява, подходящо е при нервно напрежение, кожни проблеми и невралгия.
здравец

Козметиката такава, каквато я познаваме днес – наука за цялостното поддържане и украсяване на тялото се възродила едва в края на деветнадесети век. От тогава до днес тя се развива бурно и все повече се свързва с медицината и психологията, за да донесе на хората вечна младост и красота.