Текст с ефект отражение в повърхност

Ще ви покажа един лесен начин,с който да имате ефектен текст с отражение. 
Правим нов документ на фотошоп. File > New. Моите параметри са 468/120 пискела, 72 дименсия, фона е бял. Давам име на проекта си и ОК.

1. Върху background прилагаме инструмента Gradient Tool с ефект Reflected Gradient в оранжево-жълт цвят.


2. Отключваме background, като кликаме два пъти върху катинарчето на слоя. Появява се прозорец, в който давам ново име fon. 
Използваме инструмента Horizontal Type Tool, с който изписваме текст. В моят случай lessons-bg.blogspot.com. Цвета, с който е текста е в зелено.
 Кликайки върху слоя, в който се намира текста, той приема името на текста, който сме въвели. След това увеличаваме размера на текста до 24 pt. И го разполагаме да е в центъра на изображението чрез инструмента Move Tool. Ето какво имаме сега:
3. Следващата стъпка е да дублираме текстовия си слой. Това става лесно, като кликнете върху него с десен бутон и от менюто избирате Duplicate Layer. Програмата дава същото име на новия слой с copy. Така няма да грешите кой слой е дублиран. 
4. Убедете се, че активен ви е дублирания слой и приложете върху него трансформация. Изберете Edit > Transform > Flip Vertical. Текста ви се обръща наопаки. Изтеглете го с Move Tool и го разположете, да застане точно под изправения ви текст. Ето какво имам аз:
 5. Следващата стъпка е да добавим маска на слоя с обърнатия текст. Това става лесно от бутончето Add Layer Mask. Снимка, на нея ще видите бутона.

Кликнете върху правоъгълничето, което именно е маската (вижте снимката отгоре) и приложете ефект Gradient над текста. Аз избирам цветове зелено и бяло с Linear Gradient. Изтегляме от долу на горе линия и текста ни се променя .
 6. Създайте нов слой. От менюто Layer > New > Layer.
Появява се нов слой над коппи текста слой. В него направете правоъгъна селекция с инструмента Rectangular Marquee Tool. Ето как стоят нещата сега:
7. Изберете Gradient Tool, в който дайте стойности на цветовете, следвайки снимката долу:
Изтеглете инструмента отдолу на горе по средата на маркираната област. В момета не се вижда добре приложения ефект. За това правим следната стъпка. Избирам слой fon. В него от Gradient Tool избирам нови цветове - бял и зелен. Зеленият е с цвета на текста. Слоят Layer 1 го изтегляме да застане в лентата на слоеве над слой fon i под текстовите слоеве. Ето какво имаме:
8. Преди да приключим работата си, избираме слой Lyaer 1 и променяме прозрачността му (opacity) на 80%.
Получихме един интересен ефект. Желая ви успех!