5 КМИТ, Инструменти за изчертаване и рисуване със свободна ръка | Freehand drawing and painting tools

Урок по изд. Булвест2000

В този урок ще се научите:

  • създавате изображения с инструменти за чертане по дадена тема;
  • познавате възможностите за избор на изображение или на част от него;
  • преценявате необходимостта от прилагане на техники за копиране и преместване на части от изображение;
  • използвате инструменти за рисуване със свободна ръка за създаване на изображение по дадена тема;
  • създавате изображение с разнообразни инструменти по зададена тема.
Предизивкателство:
Във вашето населено място предстои да се изгради увеселителен лунапарк. Трябва да направите план, в който да се представи разположението на различните развлекателни атракции. За да изпълните тази задача, е необходимо да използвате файла Lunapark.png и инструментите за маркиране, изчертаване и рисуване със свободна ръка.
Очаквания резултат

Инструменти за изчертаван
Задача 1. Свалете изображението/файла Lunapark.png и довършете увеселителната въртележка, като изчертаете нейния купол. Той трябва да бъде с черен плътен цвят с размер на линията 5 px, а декоративните фигури в него с размер 3 px и стил на запълването Oil.
Файл за сваляне - Lunapark.png

В главното меню Home на графичния редактор Paint е разположена групата с инструменти Shapes (Фигури). В нея се намират различни по вид фигури и линии. За всяка линия, преди да бъде начертана, е необходимо да се определи нейният размер, стил и цвят. Каква да бъде нейната дебелина, се избира от полето Size (Размер), цвета от бутона Color 1, а стилът ѝ от полето Outline (Контур).
Дебелина на контура на фигурите, и цветове
Инструментът Line (Линия) позволява да се чертае права линия чрез провлачване от начална към крайна точка, с предварително зададени за нея характеристики.
✱ Съвети: Създаването на фигури като квадрат, окръжност, равностранен триъгълник и права линия става най-лесно с помощта на клавиш Shift, като първо се отпуска бутонът на мишката и след това клавишът.
Инструментът Curve (Крива линия) рисува линия, чиято форма може да се управлява. След създаването на линията може да се щракне върху нея и чрез провлачване да се промени нейната форма.
Останалите инструменти, които се намират в Shapes, са различни затворени фигури като овал, триъгълник и др. За тяхното създаване се изисква да се зададат стил и цвят на запълването.
Затворените фигури могат да се чертаят по няколко различни начина в зависимост от посочените в полетата Outline и Fill стойности. Ако се избере стойност No outline за полето Outline означава, че фигурата няма да има рамка, и аналогично, ако се избере No fill за полето Fill, фигурата няма да има запълване. Чрез различни комбинации от тези две полета могат да се създават разнообразни фигури.




Видео помощ:


Инструменти за маркиране
Задача 2. Довършете увеселителната въртележка, като използвате предварително създаденото пате във файла Lunapark.png за люлка. Поставете три люлки на въртележката и ги свържете с купола.


Какви начини на изрязване и преместване на обекти познавате?
Чрез инструмента Select в Paint маркирането на изображение или част от него може да стане по няколко начина: 
  • Rectangular selection (Правоъгълна селекция) – маркира правоъгълна област. 
  • Free-form selection (Селекция с произволна форма) – маркира област в неправилна форма. 
  • Select All (Маркирай всички) – маркира цялото изображение. 
  • Invert selection (Обърни селекцията) – маркира всичко освен първоначално маркираната област, а Delete (Изтрий селекцията) изтрива съдържанието на маркираната област и го замества с фоновия цвят (бутон Color 2). 
  • Transparent selection (Прозрачна селекция) се използва, когато е необходимо да се маркира част/цяло изображение без фон. За да се постигне прозрачност при маркиране, е необходимо цветът на фона на маркираната област да е същият като цвета в бутона Color 2.


Видео помощ:


Инструменти за рисуване със свободна ръка
Задача 3. Дорисувайте цветята в лунапарка, като използвате четка с форма Calligraphy brush 2 с размер 3 px и със зелен цвят.
Всички инструменти, чрез които може да се рисува в произволна посока, следвайки движението на ръката, се наричат инструменти за рисуване със свободна ръка. Инструментът Pencil (Молив) може да бъде много полезен, ако се наложи да се дорисува определена линия или форма в изображението. Неговите характеристики са цвят и размер. В случаите, когато е необходимо да се направи редактиране на изображението, е подходящо използването на инструмента Eraser (Гума). Формата му е квадрат, който се променя от Size. В Paint този инструмент на практика не изтрива, а рисува със зададеният в Color 2 цвят. Ако цветът на фона на изображението е същият като този на инструмента Eraser, то визуално изглежда, че той извършва изтриване на цветовете.
С помощта на инструмента Brushes (Четки) могат да се създават красиви форми и елементи за украса. Формите и размерите на четките са най-различни, което позволява да се използват в много и различни задачи. Запълването на затворени области, създадени чрез фигурите или инструментите за рисуване със свободна ръка, се извършва чрез инструмента Fill with color (Запълнете с цвят) с цвета, избран в Color 1.

Покрива ли се плътно повърхността, когато се рисува със спрей?
Задача 4. Нарисувайте вагон към атракционно влакче, като използвате затворени фигури. Основата и покрива на вагона трябва да се нарисуват с правоъгълник със заоблени краища, с размер на рамката 5 px. Прозорците да са с правоъгълна форма, а колелата да са окръжности.
Задача 5. Маркирайте създаденото влакче, като приложите прозрачна селекция и го преместете върху релсите.