Използване на шестнадесетичен код в HTML hex code

Урок 32. Use Hex Code for Specific Colors връзка>>

Знаете ли, че има други начини за представяне на цветовете в CSS? Един от тези начини се нарича шестнадесетичен код /hexadecimal code/ или hex code за кратко.
Изображението е по старата версия на урока
Обикновено използваме десетични /decimals/ числа или 10 цифри, които използват символите от 0 до 9 за всяка цифра. Hexadecimals (или hex) сe базира на 16 символа. Това означава, че той използва шестнадесет различни символа. Подобно на десетичните знаци, символите 0-9 представляват стойности от нула до девет. Следват  A, B, C, D, E, F, които представляват стойности от десет до петнадесет. Обобщено, от 0 до F може да представлява цифра в шестнадесетична форма, като ни дава 16 общи възможни стойности. Тук можете да намерите повече информация за шестнадесетичните числа.
В CSS можем да използваме шест шестнадесетични цифри, за да представят цветовете, по два за червените (R), зелените (G) и синьо (B) /red (R), green (G) и blue (B)/ компонентите. 
Например # 000000 е черно и е най-ниската възможна стойност. Повече информация за цветната система RGB можете да намерите тук.
Задачата ви е: Заменете думата black в  background-color на body-елемента с шестнадесетичен код /hex code/, # 000000. 

Урок 33. Use Hex Code to Mix Colors

За да прегледате, шестнадесетичните кодове представляват шестнадесетични цифри, които представят цветове, по две - за червени (R), зелени (G) и сини (B) компоненти.

От тези три чисти цвята (червено, зелено и синьо), ние можем да варираме в стойностите  на всеки от тях, за да създадем над 16 милиона други цвята!
Например, оранжевото е чисто червено /R = FF/, смесено със зелено /G = A5/, без синьо /B=00/. В шестнадесетичен код това се представя така: # FFA500.
Цифрата 0 е най-малкото число в шестнадесетичния код и означава пълна липса на цвят.
Цифрата F е най-голямото число в шестнадесетичен код и означава максималната възможна яркост.
Вашата задача е: Заменете думите за цвят в style - елемента с правилните им шестнадесетични кодове.
ColorHex Code
Dodger Blue#2998E4
Green#00FF00
Orange#FFA500
Red#FF0000

Урок 34. Use Abbreviated Hex Code

Много хора се чувстват объркани от възможността да се ползват повече от 16 милиона цвята. И е трудно да се запомни шестнадесетичен код. За щастие, можете да го съкратите.


Например шестнадесетичен код за червено # FF0000 може да бъде съкратен до # F00. Тази съкратена форма дава една цифра за червено, една цифра за зелено и една цифра за синьо.
Това намалява общия брой на възможните цветове до около 4000. Но браузърите ще интерпретират # FF0000 и # F00 като един и същ цвят.
Например оранжевото е чисто червено, смесено с малко зелено и без синьо. В шестнадесетичен код това се превежда като #FFA500.
Цифрата 0 е най-ниското число в шестнадесетичния код и представлява пълно отсъствие на цвят.
Цифрата F е най-голямото число в шестнадесетичен код и представлява максималната възможна яркост.
Задачата ви е:  Използвайте съкратените шестнадесетични кодове, за да оцветите правилно елементите.
Ето начина (по старата версия):
ColorShort Hex Code
Cyan#0FF
Green#0F0
Red#F00
Fuchsia#F0F
По новата версия:
ColorHex Code
Dodger Blue#1E90FF
Green#00FF00
Orange#FFA500
Red#FF0000


Продължете към Use RGB values to Color Elements
Всички уроци от Responsive Web Design>>