Div element, Declare the Doctype, Define the Head and Body HTML

Урок 26. Nest Many Elements within a Single Div Element връзка>>

div - елементът , известен също като разделящ елемент, е контейнер с общо предназначение за други елементи.
div - елементът  е често използван HTML елемент. Полезeн e за предаване на CSS клас на собствените си декларации до всички елементи, които съдържа.
Също като всеки друг елемент, който не е самозатварящ се, можете да отворите div-елемент  с <div> и да го затворите на друг таг с </ div>
Задачата ви е: Поставете отварящ таг/маркер <div> над р-елемента "Things cats love" и затварящ tag </div> след  </ol> таг във вашия код, така че и двата ви списъка да са разположени в един div.
Нека двата списъка "Things cats love" и "Things cats hate" да се поместят в рамките на един div-елемент. 

Урок 27. Declare the Doctype of an HTML Document 

Предизвикателствата досега обхващаха специфични HTML елементи и тяхното използване. Въпреки това, има няколко елемента, които придават цялостна структура на вашата страница и трябва да бъдат включени във всеки HTML документ. 
В горната част на документа ви трябва да кажете на браузъра коя версия на HTML използва вашата страница. HTML е развиващ се език и се актуализира редовно. Повечето основни браузъри поддържат най-новата спецификация, която е HTML5. Въпреки това, по-старите уеб страници могат да използват предишни версии на езика. Вие съобщавате на браузъра тази информация, като добавяте маркера <!DOCTYPE ...> на първия ред, където частта ... е версията на HTML. За HTML5 използвате <!DOCTYPE html>
Символът ! и главните букви DOCTYPE са важни, особено за по-старите браузъри. HTML не е чувствителен към главни букви. Останалата част от вашия HTML код трябва да бъде обвита в html тагове. Началният <html> e под реда <!DOCTYPE html>, а затварящият </html> в края на страницата. 
Ето пример за структурата на страницата. Вашият HTML код ще отиде в пространството между двата html маркера.

<!DOCTYPE html>
<html>
</html>

Задачата: Добавете маркер DOCTYPE за HTML5 в горната част на празния HTML документ в редактора на кода. Под него добавете отварящи и затварящи html тагове, които се обвиват около h1 елемент. Заглавието може да включва произволен текст.

Урок 28. Define the Head and Body of an HTML Document 

 Можете да добавите друго ниво на организация във вашия HTML документ в рамките на html таговете с елементите head и body. Всяка маркировка с информация за вашата страница ще влезе в маркера head. Тогава всяко маркиране със съдържанието на страницата (това, което се показва за потребителя) ще влезе в етикета body.
Елементите на метаданните, като  link, meta, title и style, влизат в основния елемент.
Ето пример за оформлението на страницата:

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta />
  </head>
  <body>
    <div>
    </div>
  </body>
</html>

Редактирайте маркировката, така че да има head и body. Елементът head трябва да включва само заглавието, а елементът body трябва да включва само h1 и p.


С това уроците от раздел: Basic HTML and HTML5 на Responsive Web Design приключиха.
Продъжете с уроците от секция Basic CSS>>, където ще използвате още HTML.