Word 2010 table tools Работа с таблици и инстурменти 1 част

Отворете нов документ на Word и отидете с менюто Insert (1). От него изберете стрелката сочеща надолу под  бутона Table. Изберте командата Insert Table(2). Отваря се диалогов прозорец Insert Table (3), в който задаваме броя на редовете и колоните за таблицата. Натиснете ОК (4)
 В документа се появява таблица с 5 колони и 8 реда и се активират инструментите свързани с таблиците Table Tools. Посочвайки таблицата се появява в горния ѝ ляв ъгъл един кръст. Посочете го и натиснете еднократно. Резултата е: маркирана е цялата таблица.
 Работим първо в Table Tools / Design.
 Посочете бутона с форма на стрелка, който е указан на снимката отдoлу с 1. Разгъва се списък с възможните стилове, готови от Wоrd. Преминавайки през различните стилове виждате изменението в таблицата ви. (2)Ние избираме Light Grid - Accent 5.
 Резулата се вижда на долната снимка. Въвеждаме съвсем прозиволен текст в част от таблицата, за да видим този стил какви шрфитове и размер на текста има. Пишейки в таблицата се активира менюто Home, от което можем да работим с текст.
 Нека променим някои неща от стила на таблицата. Маркирайте първия ред от таблицата. От бутона Shading (1) изберете цвета указан на снимката.
 Убедете се, че първият ред от таблицата ви е маркиран (1) и сега изберете бутона, който в момента е с името Borders (2). Поява се лента с възможни команди. Изберете последния бутон (3)  с името Borders and Shading... 3.1. се поява посочвайки само командата, преди да сте кликнали с мишката върху нея. Избирайки тази команда се отваря диалогов прозорец Borders and Shading (4). Активна е страницата Borders. В нея отбелязваме All, избираме стила на линиите - двойна, цвят - оранжев и дебелина 2 1/4 pt. Убедете се, от Preview , че са активни всички линии - отгоре, отдолу, отдясно и отляво. Оградените части от снимкаъа в червено в стъпка 4. Натиснете бутона ОК. Резулата ни е, че първият ред е ограден с двойни оранжеви линии и е приложено за всяка клетка от него.
 Променете стила на линиите от стъпка 2 в снимката отдолу.Изберете да е прекъсната, 2 1/2 дебелина, цвят - светло зелен. Изберте бутона Draw Table (1). Отбележете, че формата ма мишката в документа е на молив. Кликнет еднократно върху някоя линия от таблицата , ние го направихме върху четри - може да видите резултата в снимката (4)
 Посочете бутона Eraser. Щрканете веднъж с мишката върху една от линиите, които са прекъснати в зелено. Ние избрахме тази от 3 колона от таблицата, указана е с червена стрелка на снимката отдолу. Резултата е - линията се изтрива, а двете клетки се обединяват в една.
 Маркирайте последните две колони и пет реда от таблицата, както е указано на снимката. Изберте бутона, който сега е  с името Borders (1) и от падащия списък изберете командата Diagonal Down Border (2). Като резултата в клетките от маркираната област се появяват наклонени зелени прекъснати линии.
С това тази част за таблици приключи. Приятна работа!