Прилагане на светлинен ефект в снимка и сянка на снимката с GIMP / light effects

В този урок по лесен начин ще приложим светлинен ефект в снимка. Като ще импортнем снимката върху вече създаден по-голям формат документ. Накрая ще сложим сянка на снимката в изображението... Крайния резултат е интересен и винаги може да бъде различен в зависимост от зададените от нас настройки.

1. В програмата създаваме нов документ от Файл > Нов. Задаваме 600/600 пиксела размери. След това избираме изображение, което да прибавим към документа като нов слой. Намираме папката с изображението от Файл > Отваряне като слоеве > избираме файла снимка > Добре...
Имаме следното:
2. Както е селектиран слоя с изображението отиваме на Филтри > Светлина и сенки > Светлинни ефекти. Отваря се диалоговия прозорец, който има няколко подсекции, в които можете да поиграете, за да постигнете желания резултат. Ето снимките, които прилагам ефекти в моя случай.
В крайна сметка използвам две светлини, едната е по-силна идваща от лявата страна и виждаща се на снимките, а втората е по-слаба идваща от десния горен ъгъл, като цвета в бледо розов.
За да приложим филтъра натискаме Добре.
3. Отново прилагаме филтър, но сега Свръхнова. Избираме Филтри > Светлина и сянка > Свръхнова. В нея прилагаме следните ефекти...
4. Накрая прилагаме Филтри > Светлина и сянка > Хвърлена сянка:
Файл > Запазване като.
Успех!!!