Анимация на емотикон във фотошоп / Animation emotikon with photoshop

Имаме си вече изрисуван емотикон на фотошоп. Сега ще го направим да се движи. Анимацията е сложна и това, която показвам тук и в предишните два урока се нарича пиксел арт / Pixel Art. На кратко това означава рисуване на образи по пиксели и след това анимиране отново по пискели.


От менюто Window > Animation  си отваряме лентата Animation (Frames). Можете да я разположите, където си искате с влачене. На мен най-удобно ми е да стои отдолу под картинката. Ето как изглеждат нещата:

Сега започва работата. Работим покадрово, на определни секунди. Нямам голям опит, затова ще пробвам да видя на колко секунди стои най-естесвено движението. На всеки кадър ще редувам отворени със затворени очи. Самото движение на ръцете ще видя как ще стане...
На първи кадър очите са отворени и дясната ръка е с два пиксела дигната нагоре. Забележете, че слоя на дясна ръка е активен, за д амога да я движа. Винаги слоя с ,който работите трябва да е активен.  След това създавам нов фреим и ето какво виждам на екрана си:
 Ето до къде съм стигнала. Показвам един среден етап. И от къде задавам секундите. Ако искате да си ги савате вие, избирате от sec > Other и имате прозорец,  вкойто да дадете точни секунди.


Продължаваме... Направих 12 кадъра, които да се променят на 0.2 секунди. Може и да е много тромаво движението на емотикона ми, и да е необходимо да се сложи на 0,1 секунди, но се изискват повече кадри тогава... За сега ще се задоволя с това, което имам и ще пристъпя към запис на работата си. МНого е важно от къде и в какъв формат ще го запишем, за да може да се вижда анимираният емотикон.
Ето как става. Аз поне как го правя. Маркирам всички кадри, и всички слоеве:
И отварям от File > Save for Web  & Devices.
Отваря се прозорец със същото име. 
Избирам всичко да остане както е по подразбиране и натискам save. Забележете формата под който ще се запише работата ни -  .gif.  Избирам име за емотикона си и save.
Отваряйки снимката, за да видя какво имам, се оказа че емотикона няма анимционен ефект. Запис, за да има анимация става през друго място. В моя фотошоп е през File > Save for Web & Devices. Отваря се диалогов прозорец., от който избирате гформат gif, той е по подразбиране. Натиоскате ОК и сейв. Давате име и сте готови.

При прегледа забелязах, че не е активен слоя ми на затворени очи, затова не се виждат затворени очи на емотикона ми, а празно място. Активирам този слой и отново записвам. Ето резултата.
Виждам, че сега пък винаги е включен слоя затоврени очи, за да го поправя... ето вече имам емотикон....