Въвеждане и оформяна на текст във фотошоп

Тук ще покажа, как слагам текст на снимка във фотошоп. Използвайки няколко инструмента от лентата с инструменти. Първо отварям снимката във фотошоп по познатия начин.
1) File > Open > Name.gif (файла на снимката)
2) Може да го правите през Photo bridge на програмата.
Аз го отварям от File > Browse > отваря ми се Photo bridge и си търся снимката над, която ще работя.
Качвам оригинална снимка. И след това как стои във фотошопа:


Още снимки от тази серия можете да видите ТУК.


Отиваме на инструмента с иконка с буква Т (Horuzontal Type Tool). И кликаме върху нея. Вече сме в режим готови за писане.


Кликайки върху Т (Horizontal Type Tool) лентата с опции за инструментите променя. Вижте по-долу. Лентата е очертана в червено.


Кликаме някъде върху снимката и започваме да пишем текста, който искаме.
В случая аз въвеждам: "Планеризъм - спорт за маниаци". Като в ограденото квадратче, виждате размера на който пиша. Може да се променя като натиснете стрелката на долу или пък въведете в квадратчето конкретна стойност. Моят размер шрифт е 14 pt (пункта).
Текста излиза на вашата снимка. В дясно можете да видите, че се появи нов слой, който съдържа ще съдържа текста ви, след като кликнете там.


Цвета на текста е черен. Искаме да го променим в подходящ цвят на снимката ни. Цветовете се избират от Swatches. На снимката долу е показано - дясната лента.
Маркирането на текста става, като е избран слоя ви с текста, стои активно в ляво Т бутона. Поставяте маркера си пред или зад текста и влачите мишката с натиснат ляв бутон. Маркирането става както във всяка програма на Майкрософт ( Word, Excel i прочие).
Сега отивате в Swatches и избирате най-подходящия цвят. Моят избор е в синьо. И цвета е с име CMYK Cyan. Отивам и във фонт за текст и избрах Georgia. ZЗа да видя какво съм направила кликам на друг бутон от лентата с инструметите. В случая бутона за преместване на обект. Първият в лената.

Виждате, че текста не е разположен добре на снимката. Стои леко в дясно. Както е активен този инструмент отиваме върху текста и започваме да го движим. До момента, в който смятаме,м че е най-добре разположен. Разглеждайки текста ми се иска да го разделя. За това втората част от него изтривам с Delete и отгоре остава само Планеризъм.
А отдолу на тревата разполагам останалия текст. Създава се нов слой за новопоявилия се текст. Отивам на кативен инструмен T и действам. Ето резултата.

Прави впечатление, че новият текст е със същото оформление като горния текст. Фотошопа запазва варианта, с който сте работили последно.
Сега ще си разположа както искам текстовете. И горния текст ще го направя по-едър. Като работя с горния и долния текст избирам съответния слой с името им.
Променям долния текст. Избирам цвета му да е втютюнево жълто, размера запазвам, но включвам една нова опция от лената на Т - Wrap Text. Тук можете да изберете дали да има някаква извивка и каква да е тя, на текста. Аз съм отворила диалоговия прозорец и се вижда какво съм задала. В ляво, виждате какъв цвят е избран. За да се проиложат промените натискам ОК. А сами можете да виждате проемените в малкото прозорче Preview - стоящо най-горе в дясно на екрана ви.


Променям и горния текст. Увеличавам го на 24 pt. Изтеглям го в необходимата посока и ето крайния резултат.


Записвам работата си. File>Save As. В преден пост казах винаги след името на файла да ви се съдържа .psd .
Целта е, ако след време решите да променяте нещо, да имате запазени слоевете за текст. И да можете да работите над тях.
Това е най-общо за текстове във фотошоп.