сряда, 29 март 2017 г.

Power Point 2010 Анимиране на въртяща се земя на нощно небе animated revolving earth

Здравейте! Днес следвайки стъпките ще получите интересен анимиран ефект на въртяща се земя върху нощно небе с помощта на програмата  Power Point 2010.
Да започваме!
1. Намерете изображение от интернет на нощтно небе. И го инсъртнете/добавете към слайд в отворен празен файл на Power Point 2010. Разширете снимката върху целия слайд, ако е необходимо.
2. Изрисувайте кръг от Insert / Shapes / Oval в центъра на слайда. За да сте сигурни, че ще изрисувате идеален кръг, докато рисувате овала, дръжте клавиша Shift. Премахнете външното очертание на кръга от Drawing Tools / Format/ Shape Styles / Shape Outline / No outline. и дайте запълване на кръга с червен цвят.
3. Дублирайте кръга ( натиснете Cntrl+D) и преместете дупликата настрани от работата.
4. Селектирайте снимката и кръга, който остана в слайда и с десен клик на мишката, изберете  Save as Picture.  В диалоговия прозорец  изберете типа на файла да е PNG. Съхранете снимката в същата папка, където е презентацията ви. 
5. Изтрийте от слайда снимката и кръга.
6. Вмъкнете PNG снимката, която съхранихте в предната стъпка. Поставете я така, че напълно да покрие слайда.
7. Убедете се, че снимката е селектирана и изберете Format / Color / Set Transparent Color. Kликнете върху кръга, той ще стане трансперант (прозрачен) и ще виждате белия слайд зад снимката, което ще изглежда като дупка в снимката.

8. Десен клик върху снимката и изберете Send to Back.
9. Вземете дублирания кръг и го поставете точно върху белия отвор.
10. Кликнете с десен бутон на мишката и изберете Format (Auto)Shape.
В Fill секцията изберете Gradient Fill.  От  Type листата изберете Radial. В секцията Direction изберете 2nd color (два цвята в центъра) in the center.
В Gradient Stops линията левия стопер да е на 0%, десния на 100%, а средния на 50%. Селектирайте левия стопер и задайте бял цвят в Cоlor за десния-черен. Затворете диалоговия прозорец.
11. Десен клик върху кръга и изберете Order> Send to Back или Send Backward.
12. Намерете снимка на света... Или свалете тази от тук.Вмъкнете изображението.
13. Изрисувайте правоъгълник със същия размер като на картата, която вмъкнахте в горната стъпка. Сега изтрийте изображението с картата.
14. Десен клик върху правоъгълника и изберете Format (Auto)Shape. Махнете външното очертание.
Във Fill  секцията изберете Picture or Texture Fill, и вмъкнете изображението с картата от по-горе.
В частта Transparency задайте 50% прозрачност.
15. Десен клик върху картата и изберете Send to Back / Send Backward. Трябва да е зад снимката с небето, но пред белия кръг. Трябва да имате това.
16. Изместете картата в ляво на слайда. За да сте сигурни, че измествате добре хоризонтално, натиснете SHift и влачете.
17. Изберете картата и след това Animations / Animation Pane. Изберете Add Animation / Motion Paths / Lines; След това изберете Right  от лентата с Effect Options.
18. Изберете линията показваща пътя и преоразмерете, така че да тръгва от лявата част на слайда и да стига до дясната част на кръга.
Кликнете върху бутона Preview Animation, за да се убедите, че сте избрали правилната анимация. Ако е необходимо направете допълнителни корекции в размера и линията на пътя за движение.
19. Нека направим подходяща скорост на движение.  Изберете Effect Options и изберете 0 сек на Smooth Start и на Smooth End.


20. В същия прозорец изберете Timing. От листа с Repeat изберете Until Next Click и натиснете ОК.
21. Запишете презентацията си и през Slide Show  вижте разултата. Ако има накъсвания и виждаме сиви части при превъртането на картата през кръга, направете необходимите промени. На нас се наложи да изтеглим към слайда картата и пътя го измествахме, докато не паснаха идеално нещата. Малко повече търпение и ефекта е на лице...
Успех!


изт. http://www.ellenfinkelstein.com/pptblog/animate-a-revolving-earth/

Няма коментари:

Публикуване на коментар