Работа по страници в MS PowerPoint 2010 page страница Home

Стартирайте от старт менюто  MS PowerPoint 2010 и започнете да го изучавате с нас.
Първо ще се спрем на страницата или менюто Home.
Намира се тук:
Забележете, че има текстови кутии, в които се въвежда текста. Те са част от слайда и за първия слайд съдържа два такива бокса. Нарочно ще пиша в презентацията с латински букви, т.к. това дава повече възможности за игра с шрифтовете. Важна е идеята и запознаването ви с възможностите на програмата. Стартирайки MS PowerPoint 2010 по подразбиране в първия заглавен слайд(кадър) от презентацията, шрифта е Calibri(Heading), 44 размер, черен цвят. Сега да видим възможностите, които нипозволяват да променим шрифта и да направим по интересен за представяне.
Маркирайте текста и направете следните промени: Изберете стила на шрифта да стане Algerian, задайте Text Shadow и погледнете в бутона Character Spacing, който сме отворили с разгъващо меню и на снимката долу се вижда, че е избран Normal. Прекарайте мишката по другите възможности - вижте промените...

Друга възможност е да смените цвета на текста. Ние избрахме olive green. В More colors може да направите ваш цвят, който да е уникален и според вашите искания.
Другите елементи от тази секция трябва да са ви добре познати от MS Word, но ще преминем бързо и през тях със втория текст, който към момента е сив и е с шрифт Calibri(Body), size 32., color grey, 
Сменяме Font / шрифта, на  Bookman Old Style,  размер 40.
Следващото нещо, на което ви обръщам внимание, когато искате да увеличите или намалите размера на текста само с една стъпка, става много бързо с двата бутона вдясно от размера. В случая по-долу показваме увеличение с една стъпка. ( от рамер 40, стана на 44)
Важен бутон е следващия, който изчиства всички форамтирания на текста и ви връща в начална позиция. Използвайте го, когато искате да промените изцяло шрифта и да започнете отначало.
Слизаме на втория ред. Бутона В е за удебеляване на шрифта, бутона I е за  наклон на шрифта и U за подчертаване на текста, който сме избрали.
Задраскване на текст: Следващия бутон се използва, ако в дадена презентация искате изрично да покажете, че нещо не е правилно и да го задраскате например...
Отиваме отново на бутона  Character Spacing, 1-во избрахме Very Loose, 2-ро виждате промяната спрямо горната снимка (цвета нарочно го направихме червен). 3-то избираме още една възможност More Spacing..., която води до отваряне на диалогов прозорец 4.
В диалоговия прозорец 4, който е с име  Font задаваме следните изменения. Spacing - Expanded, By 5 pt, tick - Kerning for fonts, 14 Points and above. OK за потвърждение на промените...
Резултата:
Последното, което виждаме от този панел Font,  е Change Case. Избираме нарочно последното, за да видите добре промяната.
Вижте още от: 

Страница Home - бърз преглед page MS PowerPoint