Промяна на деня в нощ в снимка с фотошоп

Днес ще превърнем деня в нощ в една снимка с помощта на фотошоп. 
1. Отворете снимката във фотошоп. Запишете я от снимките подадени в края на урока (ресурси).
Нека да затъмним снимката използвайки кривите. Създайте слой на кривите (Curves Adjustment Layer) следвайки последователно от менюто за слоеве Layer > New Adjustment Layer > Curves. Разположете асансьорите за стойности, както е показано на снимката долу. Изтеглете надолу, докато забележите, че снимката потъмнява...

 2. Създайте нов слой  (Ctrl + Shift + Alt + N) и го запълнете с черно. Намалете непрозрачността на слоя (opacity)  44%. Така затъмняваме снимката си още...
 3. През нощта цветовете не са толкова наситени, както през деня. Затова ще променим това чрез създаване на нов слой  Hue/Saturation Adjustment Layer като от менюто за слоеве следваме реда на подменюта Layer > New Adjustment Layer > Hue/Saturation. Изтеглете плъзгача на Saturation layer до крайно ляво със стойност -100, докато снимката ви изгуби цветовете. След това натиснете ОК и на така изглеждащия слой намалете непрозрачността (opacity) на 46%, за да останат малко цветове на снимката.

 4. Нощните снимки обикновено имат синкаво/циан (синьо-зелен) оттенък. Или поне така си ги представяме. Затова създайте слой за баланс на цветовете Color Balance Adjustment Layer като от менюто за слоеве следвате  Layer > New Adjustment Layer > Color Balance. Добавете в снимката си малко синьо и циан (синьо-зелено), издърпвайки плъзгачите на стойности за синьо-зелено на -8, за синьо +11.
5. Снимката изглежда добре, но имаме още няколко елемента, които да внесем в нея, за да стои по завършена и автентична. Нека направим малко светлина, която да излиза от прозореца. Създайте нов слой. Използвайте молива с размер 1 пиксела и цвят почти бял (#dadada). С молива оцветете между решетките на прозореца в избрания цвят.
След като се убедите, че сте направили добре нещата между решетките. Създайте нов слой. В който да използвате мека четка с размер 45 с цвят на леко жълто (#e9e8d4). Преминете с четката спокойно през целия прозорец отгоре.
Ето така:
Издърпайте да покрие целия прозорец. След това на този слой намалете прозрачността на 61%. Имате това:
6. Какво е нощта без луна. За да засилим ефекта в снимката ще добавим луната. Вземете я от края на урока (ресурси за урока).
Отворете снимката във фотошоп. Отваря се в нов работен прозорец.  Използвайте Select > Color Range и кликнете с мишката, където и да е в черната област. Натиснете ОК. Така направихме селекция само на луната...
Натиснете комбинацията от клавиши Ctrl + Shift + I , за да обърнете селекцията.  
Копираме селектираната луна, като натискаме Ctrl + C и отиваме в работния прозорец на нашата снимка с къщата.  Тук натиснете Ctrl + V, за да пренесете луната. Имате това:

7.  Луната се появи като най-горен слой. За да не се объркваме, слоя го кръщаваме Moon.  Луната е твърде голяма. Затова ще я намалим и ще я изтеглим в горния десен ъгъл на снимката. Използваме  Ctrl + T, за да трансформираме луната. За да потвърдим направената промяна и да го приложим върху снимката изберете Shift. Изтеглете луната до горния десен ъгъл. Намалете прозрачността на слоя с луната на 71%.

8. Луната изглежда доста ярка и доминираща на снимката.  Затова ще нанесем в слоя малко промени. За да запазим оригинален слоя с луната, създаваме копие на слоя луна.  На копието правим  маска от Layer > Layer Mask > Reveal All.
След това използваме мека кръгла четка с 50% Opacity и покриваме луната с черно и малко около нея. 
9.  Луната обикновено жълтее и сияе леко. За това ще прибегнем до ефекти върху слоя. Двоен клик върху копието на слоя с луната. Въведете на  Advanced Blending mode в цветовата секция (Color Overlay) и за външно сияние (Outer Glow). За Color Overlay използвайте цвят #fff587. За  Outer Glow цвят #ffffbe.

След това намалете прозрачността на слоя на 25%.
10. Луната е източник на светлина в тъмните нощи. За това трябва да има някакво отражение в нашата снимка, върху дърветата, покрива и Кулата... За това върху тях с молив с 1px  и  50% opacity ще нанесем малко бяло върху тези области.
11. Нека просветлим някои области, които са близо до източника на светлина. Създайте слой  Curves Adjustment layer и добавете маска на слоя. Запълнете маската с черно, за да почерним всичко. След това с бяла четка с прозрачност 30% запълнете областта на около луната и прозореца...Около прозореца и луната.

12. Последното, което ще направим е да махнем заостреността на детайлите върху снимката и да отнемем малко от наситеността. Създайте нов слой, който да е над всички други.Ctrl + Shift + Alt + E . Прилагаме 0.7px Gaussian Blur към него, като от Filter > Blur > Gaussian Blur отваряме диалоговия прозорец. 
. Натиснете комбинацията от клавиши Ctrl + Shift + U. Намалете прозрачността на 60%. И сме готови. Успех!

http://www.photoshopstar.com/photo-effects/change-the-time-of-day-with-photoshop/