12-десет Съвета как да правим по-добри снимки

1. Снимайте!
2. Четете, гледайте и се учете от нещата, които ви вдъхновяват!
3. Бъдете критични към себе си! Учете се от грешките си!
4. Показвайте своите снимки!
5. Слушайте мненията на другите!
6. Намерете своето вдъхновение!
7. Бъдете търпеливи!
8. Опитвайте нови неща!
9. Намерете време да снимате!
10. Не се отказвайте!
11. Не бъдете мързеливи!
12. Пътувайте повече!

1. Снимайте!
Ако искате да правите по-добри снимки ще трябва да снимате! Всичко в този живот се постига с упорита работа, която се превръща в преживяване. Няма значение и никаква полза от това какво четете,  гледате или учите за фотографията, ако не снимате. Правенето на снимки  ще донесе необходимата рутина да използвате вашия фотоапарат и постепенно с течение на времето ще спрете да мислите за вашия фотоапарат, а ще започнете да мислите за самите снимки, които искате да направите, но до тогава снимайте!


2. Четете, гледайте и се учете от нещата, които ви вдъхновяват!
Има стотици хиляди уеб сайтове, където можете да намерите информацията, която ви трябва. Ако искате да правите по-добри снимки, трябва да търсите и да четете!
Много хора казват: "Аз просто искам да снимам децата ми!" - Вашите деца заслужават хубави снимки!
Други казват: "Тези красиви снимки трябва да са направени от професионален фотограф!"
Не, професионалните фотографи могат да печелят пари с техни снимки, но това не означава, че те снимат по-добре от вас! Те просто знаят неща, които вие трябва да научите!
Четете, гледайте и се учете от другите! Те са го правили преди, затова могат да снимат по-добре!

3. Бъдете критични към себе си! Учете се от грешките си!
Не се възгордявайте, след като направи добра снимка! Критиката е нещо, което ще ви помогне да направите следващата си снимка още по-добра! Не се обезсърчавайте, когато направите лоша снимка! Намерете своя грешка и я поправете!

4. Показвайте вашите снимки!
Споделянето на снимки е най-бързият и най-лесният начин да се възгордеете или да се откажете! Споделянето на снимки е най-добрият начин да се върви напред, но трябва да забравите за егоизма си. Винаги ще има някой, който да ви каже: "Тази снимка е боклук! Вие не можете да снимате! Опитайте се да правите друго нещо! " Просто се усмихнете и ги оставете да живеят с илюзията, че те са велики фотографи.

5. Слушайте FeedBack (обратната връзка)!
Идеята за показване на вашите снимки на обществени места е да получите обратна връзка! Вие трябва да забравите егото си! Не всички коментари са конструктивни и целят да ви помогнат. Има хиляди хора, които чакат да бъдат възхвалявани. Коментари като този: "Много добре! Добре свършена работа! Super! Cool! " и  т.н. е по-лошо за вас, тъй като те са фокусирани върху задоволяване на егото ви, а не върху вашите снимки. Много малко хора могат да пишат добри коментари като: "Харесва ми това, защото ..... Това не е добре направено или композирано, защото .... "
Оценка на обратната информация е трудно нещо, особено ако коментарите не съвпадат с вашето мнение и тогава самочувствието ви пада. Коментарите трябва да ви помогнат да направите вашите снимки по-добри за в бъдеще, а не егото ви да бъде задоволено!

6. Намери своето вдъхновение!
Всеки има нужда от муза, особено в областта на фотографията. Как да намерите вдъхновението си? Вие вече го имате! Единственото нещо, което трябва е да постигнете още по-голямо такова. Много хора намират вдъхновение от природата и от нещата, които ги заобикалят. Вие трябва да го искате, да го търсите и да бъдете сигурни, че ще го намерите! Наблюдавайте хубави снимки през Интернет. Това е един добър начин да се намери вдъхновение. Запазвайте вашите снимки на вашия компютър и преди да отида да снимате отново, отделете няколко минути, за да ги видите. Намерете точно това, което ви вдъхновява. Отидете на фотографски изложби и събития. Най-малко веднъж месечно, ходете в някой фотографски магазин - само за да видите и почувствате фотографската атмосферата. Говорете за фотография. Вадете най-добрите си снимки на хартиен носител и  тези, които ви харесва! Направете дома си място, където да поставите най-добрите си снимки.Снимайте!

7. Бъдете търпеливи!
Търпението е майка на знанието. Трудно е да се спрете набързо на всяко ново нещо. Търпението ще ви помогне по-добре да оценявате това, което правите и ще намали вероятността от изпаряване на ентусиазма ви, и най-вече да ви откаже от снимането изобщо. Преди да започнете да снимате нещо, просто помислете за момент, какво ще бъде специалното в тази снимка. Вашата фотография трябва да има стойност за вас и за хората, които могат да я видят. Винаги е по-добре да се помисли, преди да натиснете бутона.

8. Опитвайте нови неща!
Има хиляди неща, които могат да бъдат предмет на вашите снимки. Ако снимате винаги само с една леща, осветление, бленда, скорост и т.н., вие ще загубите реална представа за това, което сте снимали и снимките ще започнат да изглеждат еднакви. Опитвайте нови техники на снимане, осветление, обработка и т.н., ще ви накара да израснете по-бързо и ще развиете по-добър поглед върху нещата, които снимате. Бъдете любопитни! Заснемайте различни неща, опитвайки различни техники и т.н. Това ще ви даде много добри идеи, които можете да използвате за снимките, които обичат да правите. Наслаждавайте се!

9. Намерете време да снимате!
Снимането отнема време! Това е факт. Много хора казват: "Кога да снимам? Нямам време!" Когато искаш да направиш нещо, винаги можеш да намериш време. Наистина е трудно да се работи по цял ден, а след това да се обърне внимание на децата и да чакаме да заспят, за да започнем  да снимаме, но никой не каза, че това е лесно! Вие трябва да намери своя път и време, за да направите това. Можете да използвате обедната си почивка, за да се разходите в близост до офиса с фотоапарат в ръка. Можете да се разходите през нощта, за да снимате лунни пейзажи или светлините на града. Можете да станете рано сутрин, за да тичате в парка и да снимате изгрева. Можете да използвате вашия уикенд да отида някъде сам или със семейството си - но с вашия фотоапарат  разбира се, и т.н. Много мъже ходят на риболов, а жените на пазар. Винаги можете да замените пазара или риболова с малко фото разходка или  фото пътуване за снимки.

10 . Не се отказвайте!
Най-лесният начин да не правите хубави снимки е да се откажете ! Без значение колко хубави са снимките, които правите в момента, от ден на ден те ще стават по-добри и по-добри. Всичко, което искате, рано или късно ще постигнете, ако не се откажете! Не се отказвайте !

11 . Не бъдете мързеливи!
Мързелът е много лоялен , но лош приятел! Този приятел никога няма да ви изостави, така че вие трябва да направите това. Вие не може да правите хубави снимки, докато лежите в леглото. Най-добри снимки , трябва да се търсят. Например , ако искате да снимате красив и невероятен изгрев, трябва да се станете най-малко в 4 часа сутринта. Ако искате да заснемете хубав планински пейзажи, трябва да предприемете разходка най-малко десет километра пеша, и т.н. Така че, ако искате да правите по-добри снимки - не бъдете мързеливи!

12 . Пътуване!
Пътуването е най-хубавото нещо за един фотограф . Хората казват : "Човек е истински човек, когато е на път" . Трябва да сте изследователи. Винаги носете със себе си фотоапарат и  бъдете готов да уловите вашите незабравими моменти. Снимайте документални снимки на местата, от където преминавате, за да можете по-късно да се върнете там и да направи страхотни кадри. Пътуването ще ви донесе много емоции, които можете да използвате, за да направите страхотни снимки . Обърнете внимание на местата, които са интересни за вас . Опитайте се да  подчертаете във вашите снимки  нещата, които са ви заинтригували и така да привлечете и вниманието на другите. Споделете вашата история за своя опит с вашите снимки . Пътувайте с фотоапарат в ръка. Това е може би най-приятния и лесен начин да се научите как да правите по-добри снимки . Наслаждавайте се! Снимайте!

източник: myphotographylessons, превод и снимки: lessons-liobg.blogspot.com