Създаване лице на ужасите с Photoshop

Здравейте!
В този урок ще си създадем по много лесен начин лице от света на ужасите използвайки две снимки - лице на човек и снимка на почва, като ресурсите са използвани от необятното пространство на Интернет.
Да започваме.
Отваряме снимката с лицето във фотошоп. Щракаме два пъти в слоя бекграунд (background layer), и му даваме име Фон. Или друг начин да стигнете до слоя палитра е от Window>Layers. Изберете инструмента pen tool. Увеличете със zoom лицето на 300%. И очертайте лицето с pen tool.

След като обходите лицето с писалката инструмента (Pen Tool) натиснете Ctrl + Enter за да създадете селекция на лицето.

Следват четири последователни стъпки, които трябва да извършите:
1. Натиснете Ctrl + c, за да копирате селекцията в клипборда.

2. Натиснете Ctrl + Shift + I за да обърнете (invert selection) избора.

3. Приложете маска на слой "Фон" (background layer), за да създадете маска на лицето (иконата за маска е най-долу в палитрата за слоеве).

4. 4. Create a new layer above the background layer, name it face and hit Ctrl +V to copy the face into the face layer. Създайте нов слой над слоя 'Фон', Дайте име на новия слой 'Лице' (Face)и натиснете Ctrl + V за поставите копираното лице в новия слой.

Най-вероятно ще трябва да промените положението на лицето и да го разположите по линията правилно. Ако всичко върви добре вашата снимка трябва да изглежда точно като оригинала с изключение на това, че имате допълнителен слой със самото лице.

Нека е избран слоя 'Лице', натиснете едновременно Shift + Ctrl + U, за да приложите Desaturate върху лицето. Ето резултата:
Сега е време да добавите слоя със снимката на изсъхнала почва. Отворете текстурата в Photoshop и я плъзнете в документа с лицето (трябва да бъде най-отгоре над всички други слоеве). Ако използвате текстурата, която ние сме предложили, тя е доста голяма, така че трябва да се разположи по подходящ начин. В случая намаляваме на слоя с почва малко прозрачността, за да виждаме слоя с лицето. Влачете слоя, докато раположението ви допадне. Или изберете функцията Transform, натискайки Ctrl +T и разполагайки, както желаете слоя почва върху лицето. За да завършите натиснете Enter. 

Върнете прозрачността на слоя с почва на 100%.
При избран слой 'почва', натинете Ctrl + и изберете слоя със селектираното лице (face layer). Приложете маска на слоя кал, като изберете най-отдолу иконата за маска или с ляв бутон от подменюто (Apply a layer mask). Задайте режим на смесване(blend mode) Color Burn.
 Изберете картинката, която определя маската на слоя (layer mask Thumbnail) и от инструментите изберете blur tool и преминете по краищата на лицето, за да омекотите ефекта.
Изберете Sponge tool и преминете млако по врата, за да се появи малко от текстурата.
Изберете активен слой да стане "лице' ( Face layer) и Burn Tool от палитрата с инструментите и потъмнете малко около очите и ъгъла на устата.

Изберете слой 'Фон" и изберете инструмента Burn Tool потъмнете косата и шията използвайки четка с размер 80px.
 Изберете миниатюрата за маска в слоя с почва. Изберете paint brush toll. Няка forground е черен и преминете около зеницата и ириса на окото за да се покаже цвета им. Можете дададете цвят на очите, ако желаете, като избрете режим Overlay. В случая това, което имаме е дотатъчно и можем да преминем към следващата стъпка.
Отидета на слоя с лицето и избрете Image>Adjustments>levels. Отваря се прозорец Levels , в който поиграйте със стойностите на черно и сиво, докато ви допадне резултата. В случая използваме следните данни:
 В последната стъпка преди да завършите, добавете още един слой най-отгоре. Задайте цветове за forground червен, за background - черен и използвайте функцията Filter. (filter>render>clouds). Резултатът - червено-черни облаци.  След това направете маска по лицето, с този слой, както го направихте със слоя почва. Изберете blend mode  overlay и прозрачност (opacity) около 50%.
Това е крайния резултат.  Успех!


Източник 2torilablog, превод leonnybg