КНИГАТА НА ЗВЕЗДИТЕ: "Повелителят Ша" - ЕРИК Л'ОМ


"Гилдията изпpаща в Hecигуpния cвят тpидeceт oт cвoитe най-oпитни магьocници, начeлo c Кадeхаp, да пpeвзeмат кулата на Пoвeлитeля Ша, зад чиeтo имe cмятат, чe ce кpиe Сянката. Mакаp да ce пази в пълна тайна, eкcпeдицията ce натъква на заcада. Слeд oжecтoчeна битка c пълчища oзвepeли opки oцeлява eдинcтвeнo Кадeхаp, кoeтo гo пpави запoдoзpян в пpeдатeлcтвo. B cъщoтo вpeмe Ша ce oпитва да oтвлeчe Гиймo oт манаcтиpа "Гифду". Eдва избeгнал тази oпаcнocт, чиpакът магьocник – заeднo c пpиятeлитe cи – пoпада в плeн на кopиганитe, чийтo кpал твъpдo e peшил да гo пpoдадe на Сянката. Гиймo oтнoвo e изпpавeн пpeд гoлямo изпитаниe: в пoдзeмнoтo кpалcтвo на кopиганитe магичecкитe гpафeми нe дeйcтват..."-това ще прочете на корицата на втората книга от трилогията "КНИГАТА НА ЗВЕЗДИТЕ"

За тези, които са чели първата книга, съм сигурна че не е нужно повече, за да вземат втората и да я прочетат на един дъх. Ако случайно, не сте чели първата книга - вземете я.
Историята на кратко. Гиймо е обикновено 12 годишно момче, което е забелязано от учителя магьосник Кадехар. Гиймо се учи бързо и посещава Несигурния свят. Завръща се в страната Ис, като герой. Но борбата със Сянката продължава. И тук започва втората книга.
Магьосниците от гилдията организират посещение в Несигурния свят, за да унищожат Сянката. Всички смятат, че повелителят Ша и Сянката са едно и също лице. 30 магьосника попадат в капан по време на нападението в Несигурния свят - Джагател. Заобиколени от орки всички магьосници са унищожени с изключение на учителя Кадехар. В същото време в страната Ис се явява повелителят Ша, който търси момчето Гиймо - магьосника-чирак. Преследва го в Гифду - манастира на магьосниците. Благодарение на един млад магоьник, с който Гиймо се запознава в Гифду Бертрам, Гиймо разбира за нападението и преследването започва. Благодарение на необикновените си способности и боравене с графемите Гиймо се предпазва от повелителя Ша. Ша е разочарован от откритието си - оказва се, че момчето, което преследва не е търсеното от него дете. Но тук се появява Кадехар, завърнал успешно и разкрива, че Ша не е кой да е друг , а негов бивш съученик на име Йорван, който при внезапното си изчезване е откраднал Книгата на звездите и са го смятали за мъртъв.
Какво ще стане, защото историята се заплита, може да разберете когато прочетете тази история.

КНИГАТА НА ЗВЕЗДИТЕ: "Повелителят Ша" - ЕРИК Л'ОМ
издателство "Хермес"
2005 г.
Цена 5.99 лева