Воден знак на GIMP watermark

В този урок ще покажа начина за правене на воден знак в ГИМП. Отваряме нов документ с определни размери при прозрачен/трансперант фон.
Избираме Text Tool (инструмента за въвеждане на текст) (А) и въвеждаме текст, който да е нещо като съкратено име на фирмата ни например. Цвета е бял.
Появява се нов слой с името, което сме въвели(текста).

Натискаме "затваряне".
Отдолу в нов слой въвеждаме например сайта, който имаме.
Избора на размери, шрифтове, разположение са свободни...
Между двата текста вкарвам с инструмента Brush Tool (четка) с бял цвят, натискайки последователно Shift и Control и изчертавам права бяла линия.
Имаме вече знака, който желаем да въвеждаме на нашите снимки...
Обединяваме всички слоеве. Като натиснем върху единия с десен бутон и от подменюто изберем Обедини всички слоеве (Marge Layers).

За да изрежем около текста избираме  "Автоматично изрязване на изображението".(Automatic Crop). От менюто за Изображение....
Преоразмерява се автоматично изображението след изрязването.
Записваме работата си от Save As , но задаваме разширение на файла формат .gbr. (My-Watermark.gbr) - това е разширението за четки в GIMP. НАтиснете запзване - отваря се нов прозорец Запазване като четка (Save As Brush), задаваме разстояние 25 и запис. 
В папката на ГИМП в Programs Files ще се появи новата четка.
След това отваряме изображение, на което искаме да поставим воден знак. Използвайки инструмента четка - имаме вече в менюто с четките - кликаме веднъж върху снимката и се появява знака. Ако случайно е по-голям от изпбраженеито ви, може през трансформация да го намалите... Ако не стане знака го копираме > преместваме върху нов слой в документа с изображението, даваме на слоя със знака 25 % прозрачност. И сме готови...

Успех!!!