Как да си добавим воден знак тескт върху снимка на фотошоп? / How To Add a Text Watermark Over a Photo in Photoshop

В последно време започна да стои много проблема пред автори на снимки, дори и любителски, как да защитят снимките си от копиране в нетното пространство. Един от начините е чрез слагането на тъй наречения воден знак върху снимките ни / watermark text. Това става лесно и всеки може да си създаде някакъв уникален воден знак, който да стои на снимките и в същото време, те да не губят стойността си. Въпрос на избор е какво ще пише, какъв формат ще е текста, как ще е стилизиран, цвят, разположение върху снимката и т.н.

Отваряме снимката си на фотошоп.
След това от инструмента Horizontal type Tool избираме формата на текста, цвета и какво ще изпишем. Избираме новопоявилия се слой виждаме, че той носи името на текста, който сме въвели.
За цвят на моя текст избрах gray 50%.
След това прилагам Edit > Free Transform на текста, разтягам го повече върху снимката и потвърждавам с Enter.
С двоен клик върху слоя на текста, но не върху името му, отварям  прозореца Layer Style. В Blending Option залагам стойност на Blend Mode > Hard Light. Ето снимка какво имам при мен,

След това отивам на Bevel ans Emboss и задавам следните опции:

След като съм приложила, каквото ми трябва и имам желания ефект натискам ОК. 
Отивам на Custom Shape Tool. Избирам някакъв знак за copyright. TM избирам аз. Създавам нов слой, очертавам с инструмента формата, която съм избрала / ТМ, със свободната трансформация го накланям, както е другия текст. От слоя на текста копирам стила на слоя и го пренасям на слоя на формата ТМ. 


Ако не ни харесва как е разположен текста, винаги можем чрез инструмента Move да го изместим. Можем да променим Opacity и Fill на двата слоя текст и форма. Аз ги направих на 52% Fill. Записваме работата си и сме готови. Ако искате да имате един не променящ се знак за всички ваши снимки, запишете го под формат .psd. със слоевете, които да можете да приложите на всяка снимка.